På svenska

Det är skönt att lyssna på klassisk musik medan man tar sin tupplur. Under avslappningskonserten får Du ligga och vila eller t.o.m sova! Liggunderlag finns färdigt på plats. Vill du så får du dessutom ta din egen dyna/täcke/yllesockor/nalle osv med dig. Kontrabasen är ett instrument med en djup, varm, mjuk och rofylld klang. Klassisk musik i sig anses redan vara avslappnande. Denna konsert har utöver detta även en annan dimension, nämligen den påverkan låga ljudvågor genom resonansfenomenet har både på kropp och själ.

Flera vetenskapliga forskningar inom fysioakustik visar att ljudvågor är ett användbart medel vid behandling av olika sjukdomar, i synnerhet stressrelaterade. Den akustiska vibrationen påverkar våra fysiologiska och psykista funktioner. Många av människokroppens funktioner sker på låga frekvenser, t.ex. hjärnans, nervsystemets och andningens funktioner. Låga ljud har även den egenskapen att de lätt genomtränger både fast material och vätska. På så sätt når dessa låga toner även kroppens inre delar.


Då kroppens olika delar resonerar i takt med låga ljudfrakvenser sker bl.a. att musklerna slappnar av, kroppen blir varmare och hjärnans syreupptagning tilltar. Vibrationen påverkar även sinnesstämningen och upplevelsen av smärta. (mer om ämnet på www.fysioakustiikka.com)


Inom fysioakustisk musikterapi används en sk. FA-stol vari klienten ligger och i stolen inbyggda högtalare spelar vissa frekvenser. Dessa frekvenser är utvalda så att de påverkar olika delar av kroppen samt lindrar olika symptom. Frekvenserna som används är i stort sett samma som kontrabasens (ca 32-200Hz), varför denna konsert kan ses som en tillämpning av fysioakustisk behandling.

På avslappningskonserten får Du njuta av både klassiska och barocktida stycken samt långa, låga resonanstoner.